Snygga golv – från gran till linoleum

Letar du efter ett nytt golv till huset eller lägenheten? Det finns många olika varianter och material att välja mellan, och kan vara svårt att veta vad som passar in hemma hos dig. Vi går igenom vanliga golvtyper och tipsar om var du kan läsa mer och beställa.

6 vanliga golvtyper

Ändamålsenliga golvytor är en otroligt viktig del av ditt hem, och olika golvtyper passar för olika ändamål. Här är 6 vanliga golvtyper och vad som utmärker dem. Du får också tips på var du kan vända dig för att läsa mer eller beställa ditt nya golv.

1. Klinker

Klinker är keramikplattor av tätt stengods, som till skillnad från kakel är tillräckligt täta och hållfasta för att kunna tjänstgöra som golv utan att gå sönder. Klinkergolv är hållbara och slittåliga, och används därför ofta i rum som kök, hall och badrum. Klinker finns dessutom i otaliga färger och mönster och passar de flesta inredningsstilar.


Tidstypisk klinker – Victorian floor tiles

Om du vill ha genuin retrokänsla i ditt klinkergolv kan du hitta anrika Winckelmans sortiment av Victorian floor tiles – klinker i granitkeramik – hos Sekelskifte, som specialiserar sig på genuint och autentiskt hantverk för tidstypiska hem. Deras Victorian tiles finns i mängder av former och färger för att passa alla hem i sekelskiftesstil.

2. Laminat

Laminatgolv består av flera lager. En kärna av trä är omslutet av botten- och ytskikt i plastmaterial. Ytskiktet är ofta utformat för att likna andra golvmaterial, som trä, klinker eller sten. Laminatgolvet är tack vare plastskikten slitstarkt och beständigt, men går inte att slipa och är svåra att reparera vid skador. Tack vare sin tålighet och flexibla utseende är laminatgolv vanliga i rum som hallen, vardagsrummet eller köket.


Laminatgolv hos byggvaruhus

Laminatgolv kan du hitta i olika utföranden hos de flesta stora byggvaruhus, som Bauhaus eller Hornbach. När du väljer laminatgolv är det viktigt att tänka på vilken kvalitet du betalar för. Det finns billiga laminatgolv, men de är inte lika tåliga som de av högre kvalitet.

3. Linoleum

Linoleum består som namnet antyder delvis av linolja, samt andra mestadels organiska material som harts och trämjöl. Linoleumgolvet är hållbart, värmeisolerande och ljuddämpande. Det är dock inte särskilt vattentåligt och används därmed inte i våtrum. Den något mjuka och dämpande ytan gör det i stället vanligt i sovrum, barnrum och idrottshallar.


Linoleumgolv från Forbo

Linoleumgolv är tack vare sin mestadels organiska sammansättning ett populärt val för miljömedvetna. Hos en återförsäljare som Forbo hittar du linoleumgolv för alla stilar och användningsområden. Deras Marmoleum-golv är miljösmart och a hög kvalitet oavsett vilken variant du väljer.

4. Massivt trä

Definitionen av ett golv i massivt trä är att det endast består av ett träslag. Ett golv i massivt trä är mycket tåligt och kan slipas flera gånger för att förnya ytskiktet – ju tjockare trä, desto fler slipningar tål det. Massiva trägolv behöver till skillnad från plastbaserade golvtyper skötas om för att hålla länge, och du bör tänka på att inte rengöra med vatten, samt att städa bort smuts och damm ofta.


Massiva trägolv online

Trägolv kostar väldigt olika beroende på träslag, tjocklek, behandling och så vidare. Vänd dig till en leverantör för att få mer information om golvtypen du har tänkt dig. Hos stora återförsäljare som Golvshop eller Golvpoolen hittar du massiva trägolv i mängder av material och prisklasser.

5. Parkett

Parkett är en typ av trägolv, men till skillnad från massivt trä består plankorna av flera skikt, som kan bestå av olika träslag, plywood eller träfiber. Skikten gör parketten mer beständig och tålig mot fukt och svällning än massivt trä, och beroende på det yttre skiktets tjocklek kan parketten slipas ett visst antal gånger. Parkettgolv är enkla att lägga och passar i de flesta rum, bortsett från våtrum.


Parkettgolv hos ditt byggvaruhus

Parkettgolv hittar du exempelvis hos de flesta stora byggvaruhusen. Hos Bygghemma eller Beijer hittar du till exempel stora utbud av parkettgolv i olika träslag, färger och prisklasser. Tänk på att du får vad du betalar för, och att ett golv ofta behöver tåla ganska mycket slitage.

6. Våtrumsmatta

Ett billigare alternativ till klinker i badrummet är en våtrumsmatta. Med våtrumsmattan slipper du dessutom tätskikt och fogar. Våtrumsmattan är som namnet antyder speciellt utformad för badrum och toalett, och är ett vattentåligt och hållbart golv som är lätt att rengöra. Som med alla våtrumsarbeten rekommenderas en fackman vid golvläggningen, så att arbetet görs på rätt sätt.


Hitta din våtrumsmatta

Våtrumsmattor marknadsförs ofta som billiga och snabba alternativ för badrumsgolv. Hos återförsäljare som Stuvbutiken och Mattbolaget hittar du våtrumsmattor i plast och vinyl till bra priser och i olika mönster, färger och utföranden.