Tillbehör till slipmaskin

Slipmaskiner kan användas till många olika ändamål. Du kan använda slipmaskiner för att slipa ditt trägolv, men du kan också använda dem när du renoverar källaren eller när du vill putsa upp lacken på ditt fordon. Här kan du läsa mer om olika tillbehör till slipmaskiner.

Bild fran matek.se

Diamantslippapper

Diamantslippapper är något som vanligtvis används för att polera stengolv. Precis som namnet beskriver består sandpappret av små, små diamanter som kan polera den hårda ytan utan att mattas ner. Pappret kommer i olika storlekar och former, så att det kan användas till flera olika slipmaskiner - stora som små.

Används för:

Diamantslippapper används när du vill slipa stengolv eller andra föremål och ytor av sten. De används också i samband med våtslipning för att säkerställa ett optimalt och blankt resultat med lång hållbarhet.

Då behöver du byta:

För att du ska få ett bra resultat är det viktigt att du inte snålar med slippappret. Känn efter med fingrarna med jämna mellanrum för att säkerställa att det fortfarande tar ordentligt.

Bild fran matek.se

Torrslippapper

Torrslippapper är helt enkelt slippapper som är framtaget för att användas på torra ytor där vatten inte är behövligt för ett bra resultat. Slippappret kommer i alla möjliga kornstorlekar för att du ska kunna välja mellan grovt papper eller fint sandpapper. Det finns också på rulle, såväl som på slipskiva.

Används för:

Detta är den allra vanligaste formen av slippapper som finns idag och används vanligtvis till material som plast och trä, samt tapetskarvar, lätt metallslipning och målade ytor.

Då behöver du byta:

Det enklaste sättet för dig att ha koll på att slippappret fortfarande fungerar är genom att använda dig av händerna. Det är viktigt att du stänger av eventuella maskiner innan, så att du inte skadar dig. Känn bara på pappret för att säkerställa att det fortfarande är grovt.

Bild fran matek.se

Polerskivor

En polerskiva är en rund skiva/disk som är framtagen för att användas i samband med polering. Du kan t.ex. använda den när du ska slipa golv eller när du vill polera lacken på din bil. Den kan också användas i samband med renovering eller när du vill ta bort rost.

Används för:

Polerskivan används främst för att putsa olika metaller. Det gör den utmärkt att använda i samband med renovering och uppfräschning av bilar, t.ex. om du vill bli av med repor.

Då behöver du byta:

Till skillnad från slippapper har polerskivor en mycket lång livslängd, förutsatt att du tar hand om dem på rätt sätt. När polerskivan inte längre gör jobbet är det dags att byta, alternativt om den har mycket gamla lackrester på sig som kan orsaka repor.

Bild fran matek.se

Slipklossar

Slipklossar är något som har använts sedan urminnes tider och som är ett självklart tillbehör i de allra flesta verktygslådor. En slipkloss är vanligtvis tillverkad i kork eller i annat lätt material. Genom att linda vanligt slippapper runt klossen får du ett enklare sätt att slipa med mer precision.

Används för:

Slipklossen kan se ut på många olika sätt, men det vanligaste är att den kommer i form av en vanlig fyrkant eller rektangel. Du använder den sedan som stöd för det sandpapper du vill använda.

Då behöver du byta:

Har du köpt en slipkloss med integrerat sandpapper behöver du byta när klossen inte längre kan användas på ett smidigt sätt. Har du eget sandpapper kring klossen byter du bara när pappret inte längre har sträv textur.

Bild fran matek.se

Slipskålar

Slipskålar är framtagna för att klara av att slipa mycket stora ytor. De har en mycket hög avverkningsförmåga och används främst till material som metall och stål. Dessa slipskålar kan med fördel även användas i samband med fasning och kantslipning, samt när du vill slipa svetsfogar.

Används för:

Slipskålar används när du vill slipa i metall och stål. Det är mycket tåliga sliptillbehör som har en lång livslängd och hållbarhet. Det gör att du inte behöver byta i första taget.

Då behöver du byta:

Alla slipskålar har en mycket lång hållbarhet, men valet av material är avgörande för exakt hur länge du kan använda dem. Vissa skålar är framtagna för att hålla år ut och år in, utan något direkt underhåll.