Slipmaskiner för trä

Har du trägolv som är i behov av renovering? En av de främsta fördelarna med trägolv är att de är enkla att underhålla och rusta upp för längre hållbarhet. Detta gör du enklast med hjälp av slipmaskiner för trä!

Hyra golvslip

Det finns flera fördelar med att hyra golvslip. Genom företag som Cramo är det enkelt att hyra golvslip för att renovera och rusta upp dina golv, utan att behöva lägga ut alldeles för mycket pengar. Att köpa en egen golvslip innebär inte bara höga kostnader, utan du kommer också behöva förvara maskinen någonstans. Kommer den aldrig till användning igen har du dessutom gjort en mycket dålig och onödig investering.

Hitta rätt slipmaskiner för trä

Trekantslip

Trekantslipen är en oumbärlig hjälpreda när du ska slipa trä och behöver komma in i hörn på ett enkelt sätt. Det finns både elektriska såväl som handhållna slipar, där den handhållna är enklare att manövrera för dig som är nybörjare. Du kan t.ex. använda den för att slipa hörn i trappor, raka kanter på köksbänken eller för att slipa möbler.

Bandgolvslip

Bandgolvslipen är en elektrisk maskin som främst används för att jämna ut djupa ojämnheter i golv. Om du har ett golv eller annat trä som är ojämnt kan du således använda dig av denna för att få en slät och jämn yta. Observera att bandgolvslipen har en ganska stor slipplatta och kan därför inte användas till små detaljer eller till mindre träarbeten där noggrannhet och precision krävs.

Roterande golvslip

En roterande golvslip är en mycket praktisk och effektiv slipmaskin som är framtagen för att förbereda stora golvytor, t.ex. plankgolv eller parkettgolv, men som också kan användas för lättare slipning. Eftersom den slipar med ett ganska lågt varvtal behöver du sällan oroa dig för skador på golvet och får samtidigt en mycket fin och jämn yta som lämpar sig för inoljning eller lackning.

Excenterslip

Excenterslipmaskinen är en mycket populär och användbar slipmaskin som med fördel kan användas till både trä och andra typer av material. Slipmaskinen är utrustad med en rund platta som rör sig i ett oscillerande mönster. Det gör att du får ett resultat som är både jämnt och fint. Det förutsätter dock att du investerar i en högkvalitativ slipmaskin och har en förståelse för vilken vibration och hastighet du ska använda dig av.

Slipa golv själv

Slipa parkettgolv

Har du bestämt dig för att slipa parkettgolv på egen hand? Då är det viktigt att du läser på hur man gör för att du ska få bästa möjliga resultat. Med hjälp av en slipmaskin kan du få ett gammalt och slitet golv att se ut som nytt igen och det bästa är att arbetet inte kräver speciellt mycket utrustning. Här är det rekommenderat att du förbereder golvet ordentligt och att du tvättar bort eventuellt bonvax innan du börjar slipa. Det är också viktigt att du slår ner eventuella spikar och att du säkerställer att alla plankor sitter ordentligt fast, så att slipningen blir jämn och fin.

Slipa målat trägolv

Även om det är ganska klurigt är det fullt möjligt att slipa målat trägolv. Processen fungerar egentligen på precis samma sätt som när du ska slipa ett naket trägolv, t.ex. ett golv i ek. Den främsta skillnaden är att det målade golvet behöver tvättas extra noga innan du drar igång, samtidigt som möbler och annan inredning måste täckas ordentligt. Målade golv har nämligen en tendens att damma mycket mer, så se till att använda munskydd. Ett annat viktigt tips är att du säkerställer att det är helt rent i springorna och att du får bort all gammal färg.

Slipa lackat golv

Vill du slipa ett lackat trägolv är det rekommenderat att skapa en förståelse för slippappers olika kornstorlekar. Vill du bara ta bort gammalt lack för att applicera nytt räcker det vanligtvis med kornstorlek 24. Är det däremot så att du vill slipa bort lacken och samtidigt jämna till golvet kan du ta ett lite grövre papper än så, innan du går över till de mer finkorniga. Precis som när du ska slipa målade golv kan lacket vara lite extra knepigt att få bort, speciellt i hörn och i springor.

Vitlasera golv själv

Med hjälp av vitolja, vitvax eller vitpigmenterat lack kan du se till att ljusa upp ditt slipade trägolv. Ett ljust golv gör att ditt hem ser mycket större, modernare och fräschare ut. Det finns dock några saker som är viktiga att tänka på när du vill vitlasera golv själv.

  • Det första steget är alltid att slipa golvet innan du vitlaserar det. Det gör du bäst med en golvslip.
  • Allt damm, slip och flis ska alltid avlägsnas innan du börjar. Se därför till att dammsuga ordentligt och rengöra.
  • Ska du vitlasera furugolv eller ekgolv är det rekommenderat att borsta golven för en vackrare effekt. Genom att borsta får du ett naturligt resultat och framhäver dessutom träets naturliga charm.
  • Stryk på lite lasyr i taget så får du ett bättre resultat.